Løb og træning med Intersport

Gå dig til en superform – det er bedre, end du tror

En rask gåtur er en genial genvej til at komme i form. Det slider ikke så hårdt på kroppen, som løb gør, og faktisk anbefaler eksperter, at man begynder med at gå, hvis man skal i gang med at opbygge en løbeform.

Det er ikke alle løbeture, der er lige sjove. For nogle mennesker kan tanken om en rask tur i løbeskoene være så ulidelig, at det ender som en uoverstigelig barriere, der truer både den mentale og den fysiske sundhedstilstand. Men til denne gruppe mennesker er der godt nyt. For man behøver slet ikke kaste sig ud i sveddryppende stroppeture for at komme i god form og høste frugten af højere livskvalitet. Det er faktisk nok blot at gå, hvis man ikke er i form eller ikke kan finde motivation til at løbe.

Det fastslår løbetræner Claus Hechmann fra Hechmann Sport, der både tester og træner løbere for at hjælpe dem med at nå deres mål.


»Når man kigger på, hvad der sker med kroppen, når man starter med at løbe, så er det en ret hård belastning, både pulsmæssigt og energimæssigt. Og man kan ikke være i gang i særlig lang tid uden at ophobe en masse mælkesyre. Det er også en meget hård belastning for sener og væv, hvis man ikke er vant til at løbe. Derfor anbefaler jeg, at man i stedet starter med at gå,« siger Claus Hechmann, der som løbeekspert er interesseret i, hvordan vi som helt almindelige løbere får mest ud af vores træning. Og det gør begyndere ikke altid ved at presse sig selv ud over grænsen.

»For begyndere er det bedre at gå 30 minutter – og senere træne sig op til at gå 60 minutter – end at løbe en tur på 15 minutter. Gang er god styrketræning for dine fødder, og når man vil bygge mere på, kan man begynde at løbe meget langsomt undervejs. På den måde kan man træne sig op til at blive stærk nok til at løbe. Det er meget bedre for din form at være ude at gå i en time end at være ude at løbe i ti minutter for fuld smæk,« forklarer Claus Hechmann, der er kendt for at arbejde med en række af Danmarks bedste løbere for at gøre dem så hurtige som muligt. Han er også forfatter til bogen ‘Løb som eliten’.

Selvom det måske kan lyde lidt for nemt bare at gå en tur, kan det også blive ret krævende, hvis man sætter farten i vejret. Faktisk kan det give stort set samme udbytte, som når man løber, hvis man ellers presser sig selv og går hurtigt nok.

Løb sin hurtigste tid i mange år med gangtræning

Løbetræner Claus Hechmann har selv en fortid som løber på højt plan. Men han fortæller, at han det seneste halvandet år har skruet meget ned for løbetræningen og har gået i stedet. Alligevel er han i god form.

»Jeg løber stadig lidt, men det sidste halvandet år er jeg begyndt at gå kapgang. Det er to sportsgrene, som supplerer hinanden godt. Jeg går tre-fire gange om ugen, og jeg er blevet så stærk i mine underben. Folk griner, når jeg fortæller det, men sidste år løb jeg min hurtigste tid på 5.000 meter i mange år, 17.45,« siger Claus Hechmann.

»Min konklusion er, at du ikke behøver løbe for at få en god kondition. Hvis løb ikke siger dig noget, så træn dit kredsløb ved at gå. Det kan redde rigtig mange fra at få de skader, som følger med løbetræningen,« siger Claus Hechmann.