Løb og træning med Intersport

HIIT (højintensitetsintervaltræning): Få fantastiske resultater på en brøkdel af tiden

HIIT, eller højintensitetsintervaltræning, er en form der kan dramatisk forhøje effektiviteten af din træning. Du vil forbrænde mere fedt/kalorier, udvikle mere muskelmasse og forbedre udholdenheden. HIIT er let at integrere i din nuværende træningsrutine, men kan også bruges som enestående træningsmetode når du er presset på tiden – Få imponerende resultater på en brøkdel af tiden, med højintensitetsintervaltræning.

At udføre en intervaltræning i højintensitet, handler om at give den alt hvad du har i korte intervaller, efterfulgt af korte perioder til genoprettelse. Dette øger din krops efterspørgsel på ilt og vil øge din vejrtrækning og puls. Som resultat, vil du forbrænde fedt mere effektivt og udvikle mere magert væv, og samtidigt også opbygge udholdenheden meget hurtigere, end ved en længere og langsommere træning. Og fordelene stopper ikke her. Måden højintensitetsintervaltræning virker på, betyder at du kan fortsætte med at forbrænde fedt og kalorier, selv når du har afsluttet din trænings, gennem overskydende oxygenforbrug (EPOC).


HIIT: Den utrolig alsidige træning

En af de bedste ting omkring HIIT, er at det er så fantastisk alsidigt. Du behøver ikke noget specielt udstyr; du kan inkorporere det i næsten hvilken som helst fitnessrutine – og du kan justere det til, i forhold til dit niveau og behov. Det er intenst og krævende, så det er vigtigt at huske opvarmningen før og nedkølingen efterfølgende, for at undgå skaderne. Den gyldne regel: at have styr på teknikken er vigtigere end farten, så tjek at din teknik er korrekt, før du skruer op for intensiteten.

Hvis du er ny omkring højintensitetsintervaltræning, start med at integrer nogle sessioner ind i dit nuværende træningspas, f.eks.: 5 sæt af 10 – 12 højintensitets repetitioner på løbebåndet, cross-traineren, burpees, romaskinen m.m.). Sigt efter 1:3 forhold mellem højintensitet og genoprettelse, for eksempel: 30 sekunder med fuld knald, efterfulgt af 90 sekunders genoprettelse/lav intens. Så hvilken intensitet skal du gå efter? Ved at gå efter de højintense intervaller, skal pulsen ligge omkring din makspuls (dette svarer til 220 minus din alder i år) og under genoprettelsen, skal pulsen gerne ned på de 60-70% af din makspuls. Brug eventuelt en pulsmåler for at holde styr på processerne.

Lyt til din krop. Som din form vil forbedre sig, vil du være i stand til at skrue op for rutinen og intensiteten.

Genoprettelsen: hemmeligheden til HIIT succes

Det kan virke ulogisk, men den vigtigste del omkring HIIT processen, er faktisk genoprettelsen, både imellem højintense intervaller og efter dit træningspas. Under hvile/genoprettelsesperioden genvinder musklerne sig og fjerner mælkesyren fra blodet. Ved at inkluderer HIIT i din regelmæssige træning, øger du grænseværdien hvor din krop producere mælkesyre. Over tid, betyder dette at du kan presse dig selv til nye højder, med bedre udholdenhed.

Som du bliver i bedre form, vil din genoprettelsestid reduceres, så du kan justere dine høje/lave intensitetsintervaller og øge hvor hyppigt du udføre HIIT. Men uanset hvor god form du er i, er hviledage stadig noget af det vigtigste for at maksimere fordelene ved højintensitetsintervaltræning.

HIIT kan være hårdt for kroppen, så der er vigtigt at overvåge dine fremskridt nøje. Hvis din puls ikke falder nok under genoprettelsesperioden, har du nok skubbet dig selv for hårdt. For at undgå skader og overtræning, reducer intensiteten og sikrer dig at du giver dig selv nok tid til genoprettelsen, både under og efter dit træningspas. Hvis du ønsker at turbocharge din træning og maksimere fitnessfordelene, så inkluder HIIT i dit træningsskema. Det er ikke en let mulighed, men sammenlignet med ’traditionel’ kardio-sessioner, vil HIIT dramatisk forbedre din udholdenhed, kondition, og fedtforbrænding.