Løb og træning med Intersport

Hvilke løbesko skal du bruge til din løbestil?

Når vi snakker løbestil, snakker vi ikke om, hvor langt du løber, hvordan terrænet er, eller om du tager tunge skridt. Det er ikke uvigtigt, men det er ikke det, der påvirker selve løbestilen.

Din løbestil handler i stedet om, hvordan din fod lander på jorden, og hvor god din naturlige støddæmpning er. Det er nemlig afgørende for, hvilke løbesko du skal bruge.

I denne guide hjælper vi dig med at definere din løbestil – og så hjælper vi dig med at finde de helt rigtige løbesko til dine behov.

 
 
 

 

De tre løbestile: Pronation, neutral og supination

Helt konkret er der tre forskellige løbestile, du skal forholde dig til, når du skal vælge løbesko.

➔ Pronation
➔ Neutral
➔ Supination

Din løbestil defineres af, hvordan du lander på foden – om du lander lige på, falder indad i ankelleddet eller falder udad i ankelleddet.

Pronation: Når du falder indad i ankelleddet

Pronation er, når du falder indad i ankelleddet. Pronation er den klart mest udbredte løbestil hos den danske befolkning.

Cirka 75 % pronerer, når de lander. Mere præcist betyder det, at ankelleddet falder indad med en vinkel på 12 grader eller mere. Hvis du falder indad med 12 grader eller mere, vil man typisk definere det som overpronation.

Sådan finder du ud af, om du overpronerer
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du overpronerer, kan du bruge dine gamle løbesko som målestok. Hvis skoens indvendige kant er slidt, er det en indikation på overpronation.

Sæt herefter skoen på en lige og fast overflade. Hvis skoen hælder indad, er det endnu en indikation på overpronation.

Det er helt normalt, at man overpronerer i en vis grad, da det hjælper på stødabsorberingen. Men for meget pronation kan fremkalde skader i svære tilfælde. Du kan afhjælpe overpronation med de rigtige, nye løbesko. Du kan også bruge en pronationskile, som er et indlæg, du lægger ind under foden, når du løber. Indlægget støtter dig under landing, så du lander med bedre stødfordeling.

Hvis du løber på bløde underlag, er det ikke noget problem, hvis du pronerer meget. Her giver underlaget bedre efter, og stødet er derfor ikke specielt hårdt. Hvis du ikke løber terrænløb, bør du dog søge en løsning på din udfordring med pronation.

Anbefalet skotype til dig, der pronerer:
● Fast hælkappe
● Bred hælsål
● Brug hård kile langs indersiden af foden, hvis det ikke er “indbygget” i skoen
● Meget materiale i svangen med ens støtte langs indersiden af skoen

Neutral: Når du lander lige på din fod

En neutral løbestil er, når du lander lige på din fod. Du svajer hverken udad eller indad i anklen, når du træder ned. Definitionerne overlapper dog en smule, så hvis du pronerer op til 5-6 grader, vil man stadig sige, at du har en neutral løbestil.

Cirka 25 % af alle danskere har en neutral løbestil. Når du lander lige på, fordeles stødet fra kropsvægten lige. Du får samtidig det bedst mulige afsæt, fordi foden både lander og letter i samme naturlige position. Hvis man eksempelvis pronerer, skal man korrigere foden, når man vil tage et afsæt.

Find ud af, hvor meget støddæmpning, du har brug for
Når du skal finde sko til en neutral løbestil, skal du altså kigge efter en balanceret sko med god komplet støddæmpning.

Jo mindre støddæmpning du kan slippe afsted med i din sko, jo bedre er det. En fladere sko er som udgangspunkt nemmere for de fleste at bevæge sig i. Jo tættere du kan komme på din egen grænse, jo bedre kan du præstere.

Anbefalet skotype:
● Mellemblød hælkappe
● Ikke nødvendigt med kiler til støtte
● Ens hårdhed i mellemsålen
● Solid balanceret støddæmpning

Supination: Når dit ankelled falder udad

Supination er også kendt som underpronation. Det er, når dit ankelled falder udad ved landing. Det antages, at cirka 2-3 % af den danske befolkning underpronerer, når de lander. Og det er godt, at tallet er i den lave ende. Underpronation forbindes nemlig ofte med dårlig balance og stivhed i foden.

Underpronation er lig med dårlig støddæmpning
Du har ikke specielt god naturlig støddæmpning, hvis du underpronerer. Derfor skal du også have ekstra støddæmpning og helst en særlig løbesko, hvis du underpronerer.

Hvis du underpronerer har du større risiko for at erhverve dig skader, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvilken sko du vælger. I og med at løbere med underpronation har dårlig balance, betyder det også svækkede præstationer på løbebanen, hvis man ikke gør noget ved problemet gennem sit valg af sko.

Underpronation kan kendes ved slid på ydersiden af skoen – altså modsat af overpronation. Dette gælder særligt området omkring forfoden.

Anbefalet skotype:
● Neutral løbesko med god balanceret støddæmpning
● Fleksibel og fodformet sko
● Fokus på forfoden, som både skal have god støddæmpning og god bredde

Stadig i tvivl? Få analyseret dit svang

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du lander på din fod, bør du får analyseret dit svang.

Det bør gøres af professionelle, hvis du vil være sikker på, at du forstår analysen korrekt. Ligesom med antallet af løbestile er der også tre udfald, når du skal have analyseret dit svang. Svangen er den bøjning, din fod har mellem hælen og forfoden.

Høj svang: Supination
Høj svang er, når din svang ingen eller næsten ingen berøring har med jorden ved landing.

Høj svang indikerer supination, og at du har en tendens til at falde udad ved landing. Trykket vil i stedet være cirka lige fordelt mellem forfod og bagfod. Det særlige ved høj svang er, at særligt forfoden tager en større del af trykket end ved andre typer af svang.

Normal svang: Neutral
Normal svang er, når din svang tager en smule af trykket væk fra forfoden.

Bagfoden og hælen tager stadig størstedelen af trykket, mens svangen bruges til at støtte en smule, omend det stadig ikke er meget. Den største forskel fra høj svang er, at trykket på forfoden slet ikke er lige så stort ved landing.

Lav svang: Pronation
Når du pronerer, bruger du svangen til at støtte dig mere end ved nogle af de to andre muligheder.

Hvis du pronerer, vil dit område omkring storetåen slet ikke bruges til at støtte foden. Dette er som bekendt den mest udbredte form, hvor man ved landing falder indad. Derfor vil du heller ikke få problemer med at finde løbesko, der kan give dig den rigtige støtte.