Løb og træning med Intersport

Hvor længe holder løbesko?
 
 

Hvor længe holder løbesko?

”Kan mine løbesko mon holde en sæson mere?” Den tanke har du sikker tænkt flere gange, når du finder de småslidte løbesko frem igen efter vinteren. De sidder jo som støbt på din fod, og du har løbet så mange gode ture med dem på, men et par sko varer jo ikke evigt.

Læs med her, og find ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du overvejer at udskifte dine gamle løbesko med et par nye. Der er nemlig flere forskellige områder, som du skal være opmærksom på, når du skal tage beslutningen.

Hvad spiller ind på løbeskoenes holdbarhed?

Din løbesko består grundlæggende af tre dele. De to første dele er overdelen og ydersålen, som du nemt kan se. Dermed er det også svært at undgå at opdage, hvis der er kommet revner, huller eller andre former for slitage. Men i virkeligheden er det mellemsålens tilstand, som indikerer, hvorvidt du skal have et par nye løbesko eller ej.

Mellemsålen sørger for støddæmpningen i din løbesko og består af en masse små huller, som trykkes sammen, når du løber. Det fungerer lidt ligesom en svamp, som trykkes sammen for derefter at folde sig ud igen. Med tiden vil mellemsålen dog miste denne evne, og du mister dermed den rette støddæmpereffekt.

Hvornår skal man skifte løbesko?

Har du en mistanke om, at din mellemsåls dage er talte? Så kan du holde øje med, om skummaterialet er begyndt at se meget rynket ud. Rynkerne i skummet indikerer nemlig, at mellemsålen ikke længere udvider sig i samme grad, og så er det ved at være tid til nye løbesko!

Du kan også holde øje med din ydersål. Hvis den er slidt helt ned, skal du også få udskiftet dine løbesko hurtigst muligt. Eller du kan forsøge at vride din sko, og hvis du nemt kan gøre det, er det også et godt tegn på en slidt mellemsål.

Hvor mange km kan man løbe i sine løbesko?

Det er svært at komme med et klart svar på, hvor mange km du kan løbe i dine løbesko, før du bør skifte dem ud. Som udgangspunkt siger man, at løbeskoene skal skiftes ud efter 1000 km, men det afhænger lige så meget af din løbestil, og hvordan du behandler dine løbesko. Derfor er det en god idé at holde øje med din mellemsål, så du undgår at skifte for tidligt, men samtidig ikke får skader, fordi du venter for længe.