Løb og træning med Intersport

Sandheden omkring kosttilskud: er de virkelige nødvendige?

Kosttilskud er allevegne. Tusindvis af firmaer på verdensplan tilbyder et varierende udvalg af piller, pulver, væsker og mere, med lovning på positiv effekt, lige fra hurtigere vægttab, forøget muskelmasse, bedre søvn og endda positiv indvirkning på dit humør. At vide hvilke produkter der skal bruges til hvad, kan være svært at overskue og skræmmende. Vi hos INTERSPORT ønsker at du tager en uddannet beslutning omkring hvilke produkter der er et forsøg værd.


Det simple svar: Du har sandsynligvis ikke ’brug’ for kosttilskud

Mennesker har trives i lang tid, før kosttilskud opstod, og virkningerne af de fleste såkaldte kosttilskud kan opnås igennem kost alene. Tag f.eks. et kig på proteinpulver og multivitaminer. Proteinpulver er en bekvem kilde til det komplette protein. Mange pulvere har et proteinindhold på omkring 80%, hvilket betyder at en skefuld på ca. 30 gram, vil indeholde over 20 gram protein. Sammenlign dette med et stykke mager kylling eller svinekød på ca. 100 gram, der vil indeholde ca. 30 gram protein.

Optagelsen af de fleste daglige mikronæringsbehov via en lille multivitaminpille kan lyde lokkende. Nyere undersøgelser viser, at multivitaminer ofte er ubrugelige, måske endda skadelige. Mange multivitaminer tilbyder 100% af den anbefalede dosis for vitaminer og mineraler, men hvad du måske ikke ved, er at nogle af disse næringsstoffer, såsom vitamin A, E og jern, giver helbredsmæssige problemer når de overskrides. Voksne med en varierende kost har tendens til ikke at vise mangel på næringsstoffer når de testes, hvilket betyder, at hvis du spiser en varierende kost og også spiser multivitaminer, kan du faktisk skade dit helbred.

Hvem skal overveje kosttilskud?

Der er intet universelt svar til dette spørgsmål, men visse personer skal måske tage en snak med deres læge om eventuel tilføjelse af kosttilskud til deres kost:

 • Folk der står overfor alvorlige kostbegrænsninger
  Folk med sygdomme, allergier, genetiske defekter eller moralske valg, der begrænser deres kost, kan få svært ved at få alle de nødvendige næringsstoffer.
 • Ældre mennesker
  Ældre mennesker har typisk øget chance for mangel på vitamin D, B12 og calcium.
 • Gravide kvinder
  Hvis du er kvinde og ønsker at øge stamtræet, bør du vide at opnåelsen af tilstrækkelig folsyre er afgørende for at forhindre nogle fødselsdefekter. Gravide kvinder viser også en forøget jernmangel.
 • Folk med mangel på D vitamin
  Vitamin D produceres af kroppen som reaktion på solens eksponering. Børn og folk der bor i områder med lidt sollys (især om vinteren) har øget risiko for mangel på D vitamin.

Kan kosttilskud hjælpe dig i fitnesscentret?

Mange kosttilskud hævder at øge præstationen under træning. Mens mange af disse i bedste fald opnår placeboeffekt, kan testede og velprøvede produkter være et forsøg værd. Men ikke nødvendigvis.

 • Kreatin
  Kreatin er en substans der naturligt bliver produceret af kroppen og også repræsenteret i kød. Det er involveret i at skabe den energi, der er nødvendig for musklerne, og øget kreatin-niveau er forbundet med øget præstationsevne.
 • Pre-workout
  Det er svært at tale om pre-workout i generel forstand, da de kan variere meget i ingredienser. Almindeligvis vil pre-workout omfatte koffein, aminosyrer og sommetider kreatin, for at øge din præstationsevne.