Løb og træning med Intersport

Padelbat  Guide – Vælg det rigtige Bat til padel

For at få det mest optimale ud af både oplevelsen og dit spil, er det vigtigt du vælger det rette padelbat. Det vil vi forsøge at hjælpe med i denne guide.

Første skridt til at vælge et nyt padelbat er, at du skal være ærlig overfor dig selv i forhold til hvor du står som padel spiller. Er du ny til ketcher sport eller er du mere øvet? Dette har nemlig betydning for hvilket padelbat, som du i sidste ende bør vælge.

I vores padelbat guide vil vi komme ind på følgende:

  • Hovedform
  • Balance og vægt
  • Materialer
  • Padel bolde

 

Hovedformen

 

padelbat hovedform

Der findes tre forskellige hovedformer, henholdsvis det runde, diamantformede og dråbeformede, og de har hver især deres hovedformål. Når du har fået defineret dit padelniveau, vil du have nemt ved at vurdere, hvilken hovedform der passer til dig.

Den runde hovedform

det runde padelbat

Den runde hovedform er velegnet til nybegyndere og motionister, da det har et stort sweetspot (der hvor bolden optimalt rammes) centreret midt i battet, som gør det nemmere at ramme bolden rent og derfor er særligt tilgivende. Denne type padelbats giver god kontrol, men kan mangle lidt power når der skal smashes.

Anbefales til spillere med en defensiv spillestil på grund af den øgede kontrol, som den runde hovedform giver. Er man en mere erfaren spiller, som har opbygget power i sine slag, kan denne type bat også være godt valg. Se her vores udvalg af runde padelbat 

 

Den diamantformede

 

Det diamantformet bat

Det diamantformede bat har sin balance og sweetspot placeret nærmere toppen, hvilket gør det mere hovedtungt og avanceret at spille med. Fordelen med vægtbalancen i battet er, at det giver mere power i slagene, men man giver samtidig afkald på noget manøvredygtighed.

Anbefales til erfarne/øvede spillere med en offensiv spillestil, som ønsker ekstra fart i sine slag og smash. Se her vores udvalg af diamantformede padelbats

 

Det dråbeformede

 

Det dråbeformet bat

Det dråbeformede padelbat er et mix af det diamantformede og den runde hovedform. Battets sweetspot befinder sig en smule over midten. Det giver et alsidigt bat med en kombination af power og kontrol. Kort sagt har denne type bat en smule mindre kontrol end de runde bats, og er nemmere at spille med end de diamantformede bats.

Anbefales til nybegynderen eller allroundspilleren, som kan lidt af hvert eller som endnu ikke har defineret sin spillestil. Se her vores udvalg af dråbeformede padelbats

Balance / vægt

Padelbats har forskellig vægt og balancefordeling. Nogen er hovedtunge, andre hovedlette eller neutralt balanceret. De fleste bats har en vægt omkring 365-375 gram, og hvilken type skal man så vælge?

Et hovedtungt bat vil give mere power i slagene og når du laver smash, men kan være sværere at kontrollere. Døjer du med skader i armen, bør du ikke vælge et hovedtungt bat, da et tungt bat hurtigere vil udmatte dig. Hovedtunge bats vil typisk ligge med en vægt på over 375 gram.

Et hovedlet bat vil have størstedelen af vægten fordelt fra midten og ned i battet. Dette vil øge kontrollen med battet, men vil give lidt mindre power/slagkraft i ens slag. Er du på udkig efter et bat med god kontrol, bør du derfor kigge efter et hovedlet bat. Hovedlette bats vejer typisk under 370 gram.

Et neutralt balanceret bat har vægten ligeligt fordelt i battets hoved. Man får derfor hverken mere eller mindre power og kontrol i sådan et bat. Det er derfor velegnet til allroundspilleren eller nybegynderen som endnu ikke har defineret sin spillestil.

Materialer

Selve padelbattets opbygning består af 3 vigtige ingredienser: ramme, kerne og overflade. 

Et vigtigt aspekt når man skal vælge sit nye padelbat er at se på stivheden af rammen, og hvor fleksibel den er når der påføres tryk på den. Padelbats i blødere materiale (glasfiber) er typisk billigere, har en højere grad af fleksibilitet og absorberer mere energi. Dette gør dem velegnede til nybegyndere eller personer, som døjer med skader i armen. De hårdere rammer er lavet i dyrere kulfiber materiale som er mindre fleksibelt og føles stivere, hvilket gør dem mere holdbare og præcise. Det skyldes at kulfiberens egenskaber forbliver intakt over længere tid.

Når man taler om kernen i battet, er der tale om det materiale, der befinder sig inde i selve battet.

Dette vil typisk bestå af enten skum eller EVA. Skum benyttes ofte i de lidt billigere bats på grund af battets bløde fleksible form og evne til at give bounce. Samtidig vil skum have gode egenskaber til at absorbere vibrationer. EVA er mere holdbart og stift end skum. Denne type materiale er typisk et populært valg i bat som favoriserer kontrol i slagene.

Som resultat af alt dette vil en blødere fleksibel ramme med blød kerne give dig mere power ved almindelige slag, men være mindre effektiv når man smasher. Modsat vil et bat med en hård kulfiber ramme og EVA kerne give god præcision i dine slag og være god til smashe med, da du her får udbytte af din egne kræfter.

Er du nybegynder vil vi anbefale, at man ser efter et bat med fiberglas ramme og en blød kerne, da kombinationen af battets fleksibilitet og bløde kerne vil hjælpe dig med at generere mere power i dine slag og samtidig absorbere vibrationer fra slagene. Er du mere øvet vil du typisk selv kunne generere power i slagene og derfor vil et kulfiberbat være et godt valg, da det vil give dig bedre kontrol/præcision kombineret med en længere holdbarhed.

Sidst har vi overfladen. Her skelner man typisk mellem glat, mat, ru og mønstret overflade. Den glatte eller matte overflade anbefales til nybegyndere, da den er nemmest og mest eftergivende at spille med. Den ru eller mønstrede overflade vil gribe lidt mere i bolden og give mulighed for at give bolden mere skru eller få den til at stoppe op. 

Padel bolde

Padel bolde minder af udseende og materiale meget om tennisbolde, men der er stadig nogle forskelle. Padel bolde er en lille smule mindre end tennisbolde,  og har et lavere tryk for at gøre spillet langsommere og sikrer mere spil i duellerne. Se her vores udvalg af padel bolde.  Yderligere kan du udforske INTERSPORTS store udvalg af Padel sko