Løb og træning med Intersport

5 vigtige informationer om runner's high

Nogle gange er det bedste ved turen ikke selve løbeturen, men følelsen både under og efter turen. Her får du alt at vide om runner's high.


1: Runner's high eksisterer

Det er ikke bare dig, runner's high eksisterer faktisk. Men hvad er det? Oxford Dictionary definerer det som "en følelse af velvære eller lykke efter en fysisk anstrengelse, især løbeture." Efter en lang løbetur smelter bogstaveligt talt alt stress, og vi har det bedre, er mere optimistiske, ja endda opløftede. Den psykologiske effekt er utrolig stor. Derfor bliver mange ved med at træne eller løber lange ture og maratonløb.

2: Det kommer ikke fra endorfinerne

Specialister inden for neurovidenskab har i lang tid troet at kemiske reaktioner i hjernen, kaldet endorfiner, forårsagede runner's high. Dog har nyere undersøgelser vist, at endocannabinoider (signalstoffer som har en lignende effekt på vores krop er cannabis, dvs. marihuana) er ansvarlige for denne følelse.

3: Vi skal takke vores forfædre

Evolutionen har også del i dette. Vores forfædre har ofte måttet gå eller løbe i mange timer, for at finde mad eller undslippe fjender. Derfor har naturen indbygget en belønning, en euforisk følelse samt dæmpet smertefølelse, for at fremme denne effekt (og hjælpe os til at overleve).

4: Du skal løbe langt for at opnå det

Du skal løbe noget længere end de normale 20 minutter for at opleve runner's high. Dette varierer dog fra person til person. Eksperter mener, at man skal løbe mindst en time eller to for måske at blive træt, men også opleve den euforiske følelse.

5: Træner du for meget, sker der intet

Du skal også sørge for den rette træningsintensitet, for presser du for hårdt, sker der intet. Du bør løbe moderat, i et mere støt tempo med få spurteture. Her har du den bedste chance: Tag en lang løbetur med forhindringer, undgå dog at overdrive for meget, og få frigjort lykkehormonerne.