Løb og træning med Intersport

Månedens superfood: sød kartoffel

Løbere behøver effektive madvalg. At vælge ernæringsrige fødevarer er essentielt for at din krop er arbejdsdygtig og fyldt med korrekt brændstof, samt at nå din bedste præstationsevne under træning og løb. Søde kartofler er en fantastisk grøntsag på listen over superfood til løbere: de er rige på vitaminer og mineraler, og praler af anti-inflammatoriske og immunforstærkende egenskaber. Her er hvorfor vi er fan af denne lækre og alsidige sag til løbere.


En sublim ernæringsprofil

Nogle af de bedste næringsstoffer i søde kartoffeller omfatter C-vitamin, vitamin A, mangan og kalium. De er også en kilde til kostfibre og sunde kulhydrater. 200 gram bagt sød kartoffel indeholder ca. 180 kalorier. Der er sjældent en mere behagelig måde at få en stabil forsyning med brændstof, kraftfulde vitaminer og mineraler på.

Hvorfor du vil løbe bedre med søde kartofler

Hvad gør sød kartoffel særligt godt for løbere? Løbere skal tænkte på optimal forberedelse før et hvert løb, samt korrekt genopretning og genopfyldning bagefter. Næringsstofferne i søde kartoffeller hjælper på begge. Det utroligt høje niveau af C-vitamin fremmer et sundt immunsystem, plus C-vitamin også bidrager til nervesystemet, sårheling og knogledannelse. C-vitamin hjælper også kroppen med at absorbere jern, som hjælper dig med at føle dig godt tilpas og sikrer et højt energiniveau og mindre træthed.

Vitamin A er en kraftfuld antioxidant, som understøtter immunfunktionen og fremmer sundheden i øjnene.

Kaliummet i søde kartofler spiller en afgørende rolle for at fremme et sundt hjerte og sunde muskler. Da det også hjælper med at sikrer en god balance mellem væsker og elektrolytter i kroppen, nyder mange sportsudøvere af dette fremtrædende næringsstof.

Hvis du spiser for meget forarbejdet mad, er der chance for at du kommer til at mangle mangan. Søde Kartofler er fyldt med dette mineral, hvilket er afgørende for optimal muskelfunktion og knoglesundhed.

Hvordan du inkluderer søde kartofler i din løbediæt

Der er tonsvis af veje til at inkorporere søde kartoffeller i din kostplan, der gør den til en ægte vinder blande mange sportsudøvere. De er helt lækre på egen hånd – bagt, kogt eller dampet for eksempel og toppet med bare olivenolie eller salt og peber. Det er op til dig at være kreativ omkring hvordan du tilbereder dem og tilføjer andre former for fødevare til, men at inkludere noget fedt er vigtigt for at hjælpe med absorberingen af vitamin A.

Søde kartoffeller kan inkluderes i alt fra salat, til suppe, til smoothies, eller i bagning. Prøv for eksempel sød kartoffelpandekager for et twist til morgenmaden, eller inkluder dem i den hjertelige suppe.

Ønsker du at være godt forberedt til når du mangler et hurtigt måltid eller en snack på farten? Skær dem i halve og smid sølvpapir omkring hvert stykke, for at reducere madlavningstiden. Bag dem i 20-30 minutter og opbevar dem i en lufttæt boks i køleskabet – de smager fremragende kolde, så du kan tage dem med til frokosten og på farten. Let at forberede og yderst nærende – denne superstar på vores liste over superfoods til løbere, er en velsmagende og nem måde at fylde sin krop op med brændstof på, både før og efter løbet.