Løb og træning med Intersport

Guide til valg af flyverdragt

Når vinteren kommer til Danmark med kulde, regn og måske snedække, er en flyverdragt en essentiel del af børns garderobe. Børn, der går i vuggestue, børnehave eller måske lige er startet i skole, bruger meget tid ude. I al slags vejr.

 
 
 

En flyverdragt er med til at sikre, at barnet kan holde varmen i de kolde måneder, og den sørger for, at der er også er plads til leg og bevægelse. Men hvad skal du holde øje med, når du leder efter den perfekte flyverdragt til dit barn?

Læs med her, hvor vi kommer med gode råd til køb af en flyverdragt.

Vær opmærksom på følgende

  • Kan flyverdragten tåle vand
  • Hvor god er åndbarheden
  • Om der er plads til bevægelse

Er dit barn meget ude? Flyverdragten skal være vandtæt

Mange institutioner prioriterer, at børnene skal bruge det meste af dagen ude, og derfor skal en flyverdragt kunne klare al slags vejr. En flyverdragt er sjældent vandtæt på samme måde som regntøj er det, men der findes mange flyverdragter, der kan klare at blive bruge i regnvejr også. 

Hold øje med vandsøjletrykket

For at få en indikation på om en flyverdragt er vandtæt, kan du se på vandsøjletrykket. Vandsøjletrykket angiver, hvor meget vand et materiale kan tåle, før vandet vil trænge igennem. Jo højere vandsøjletryk, des mere vanskeligt er det for vandet at trænge igennem. 

Et vandsøjletryk på 4000 mm vil ofte være nok til at holde regnen på behørig afstand. For en flyverdragt til børn, hvis leg foregår meget på jorden, vil vi dog anbefale et vandsøjletryk på omkring 10000 mm. 

Åndbarheden er vigtig

Når børn leger, producerer de helt naturligt en masse varme, som helst skal kunne komme væk fra kroppen. En flyverdragt danner et beskyttende lag, så vejr og vind ikke trænger ind til kroppen, men laget skal ikke være så tæt, at den overskydende kropsvarme ikke kan finde vej ud. 

Derfor anbefaler vi en flyverdragt med god åndbarhed, så varmen kan trænge ud. Får den lov at blive under flyverdragten, vil den nemlig blive kold, og så har flyverdragten ikke nogen funktion. 

Hvis barnet leger almindeligt uden at svede, kan en åndbarhed på over 2.000g/m2/døgn være tilstrækkeligt, men hvis barnet er meget aktivt og elsker at røre sig, anbefaler vi en flyverdragt på over 8.000g/m2/døgn. 

Styrk barnets bevægelighed

Nu skal du finde den rette størrelse, og her er der også faktorer, der er værd at være opmærksom på. Dit barn skal gerne kunne bruge flyverdragten i en hel sæson, og derfor skal der være plads til at vokse. 

Det er desuden værd at tænke over, at der gerne må være plads til flere lag under flyverdragten. På den måde kan den bruges, når vejret er ekstra koldt, eller hvis I eksempelvis skal på skiferie i det kolde nord. 

Flyverdragten skal være stor nok til, at barnet kan vokse, men den må ikke være så stor, at barnet ikke kan bevæge sig i den. Modsat må den heller ikke være så stram, at den ikke er til at bevæge sig i, hvis der skal en tyk trøje under. 

Passende plads til at vokse

Derfor er der en tommelfingerregel, der siger, at der skal være en knytnæves bredde mellem barnets skridt og bunden af flyverdragten. Nogle flyverdragter har muligheden for at forlænge længden på benene. Det kan have betydning for, om flyverdragten kan holde i en eller måske to sæsoner. 

Reflekser og hue

Der kan være stor tryghed i at vide, at der er reflekser på dine børns flyverdragter. Vinteren kan være kold, men den er helt sikkert mørk, og derfor vil reflekserne gøre dit barn synligt i mørket. 

Når der er ekstra koldt, kan barnet desuden dække sig ekstra godt ind under huen, som er på de fleste flyverdragter. Når huen ikke anvendes, kan den nemt afmonteres på stort set alle modeller.

Elastikker bliver din gode ven

Det kan være en god idé at vælge en flyverdragt med elastik ved håndled og ankler, da det hjælper med at holde snavs og sne ude af flyverdragten. En velcrolukning kan også gøre tricket, da du med den kan justere, hvor store åbningerne skal være. 

Her anbefaler vi dog, at du tager udgangspunkt i barnets alder. En velcrolukning kræver mere af barnets motorik, end elastikkløsningen gør, og du kan ikke være sikker på, at pædagogerne har tid til at justere ærmer og ben på alle børn flyverdragter. 

Kan barnet selv?

Det er forskelligt, hvor børn befinder sig i deres motoriske udvikling, og derfor skal du tage udgangspunkt i lige præcis dit barn, når du køber flyverdragt. Gør det nemt for barnet at tage flyverdragten på selv. 

En lang lynlås er nemmere for barnet at lyne. Vælg også gerne lukninger ved lommer og flapper med velcro. Det kan nemlig være vanskelig for de helt små børn at bruge trykknapper. 

Er dit barn i skolealderen, kan de ofte selv både lyne, stramme ærmer med velcro og bruge trykknapper. Børn er forskellige, og det er flyverdragter heldigvis også. 

Imprægner din flyverdragt

For at give din flyverdragt den længste levetid anbefaler vi, at du giver den en imprægnering. Derudover anbefaler vi, at du ikke vasker flyverdragten mere end nødvendigt. Det vil nemlig slide på den vandtætte evne. 

Følg vaskeanvisningerne i flyverdragten og vask den gerne på vrangsiden. Vær også opmærksom på, at ikke alle flyverdragter tåler at komme i tørretumbler eller tørreskab. Bruger dit barn flittigt sin flyverdragt, vil det være at foretrække, at den hurtigt kan tørres i en tumbler, så den er klar til næste dag. 

Overvej, om du bør have to flyverdragter

En flyverdragt er uundværlig om vinteren, og derfor kan det have stor betydning, hvis den en dag ikke er klar til brug. Det kan være, den er alt for beskidt og kræver vask, eller at dit barn er ved at smide bleen og har haft et uheld i dragten. 

Derfor kan det være værd at overveje, om du bør have en ekstra flyverdragt til rådighed, så dit barn kan komme ud og lege i vinterlandet. 

Få en flyverdragt fra vores sortiment

Hos INTERSPORT har vi flyverdragter i mange forskellige afskygninger med forskellige funktioner. Her kan du være sikker på at få en flyverdragt, der dækker det behov, du og dine børn har for flyverdragterne.