HÅNDBOLDSKO - STABILITET I ALLE RETNINGER

I håndbold bevæger du dig både ligeud, baglæns, sidelæns og laver mange forskydninger i fødderne. Det er samtidig en kontaktsport, der giver skub og tacklinger, som sender dig ud af kurs. Du bør derfor bruge sko, der er tilpasset de mange bevægelser og giver stabilitet. En løbesko er kun beregnet til at give stabilitet når du løber ligeud, så giver en håndboldsko stabilitet i alle retninger. De har også en drejezone under forfoden, så skoene følger med, når du drejer fødderne. Det modvirker, at du vrider i fodled og knæ.

Du er tit oppe på tæerne i håndbold. Din sko skal derfor have stødabsorbering i både hæl og forfod. Håndboldsko med en fast, flad stødabsorberende mellemsål, sætter din fod i tæt kontakt med gulvet. De er gode til lette og fintestærke spillere, der har en hurtig reaktionstid. Håndboldsko med en tykkere og blødere mellemsål, egner sig bedre til tungere spillertyper. Din fod vil altid glide en smule fremad i skoen, når du spiller håndbold. Det kan ikke undgås, når du kommer i fart, laver finter, skifter retning og bremser hårdt op. Derfor skal der være en halv centimeters plads fra tæer til skosnude, så du ikke får blå negle og ømme tæer. Hold øje med, om din fods bredde passer til skoen. En smal fod kræver en smal sko – og en bred fod en bred sko. Når du snører skoene sammen, kan du se, om faconen duer. Det må ikke være nødvendigt at snøre hullerne helt sammen. Du bør da finde en smallere model.

Det er vigtigt, at du opnår stabilitet fra hælkappen i dine sko. Stabiliteten herfra vil forankre sig til hele din fod. Mærk derfor godt efter, hvordan skoene sidder omkring dine hæle. De skal sidde godt fast og må ikke svuppe, når de er snøret til. Jo kraftigere hælkappe, des mere stabilitet. Du kan se vores udvalg af håndboldsko til kvinder her og mænd her.

En håndboldsko bliver revet rundt i alle retninger og endda trådt på. Stort set alle håndboldsko laves derfor i stærke syntetiske materialer, der holder pasformen og dermed stabiliteten. Syntetiske materialer kræver dog god udluftning i overdelen, så du kan komme af med sved og varme. Tjek derfor skoens åndbarhed. Når det kommer til pleje af håndboldsko, er det ligesom med alle andre sportsko en god ide at få skoene op af sportstasken, så de kan tørre, og tag gerne indlægssålerne ud. Du kan skylle sålerne i lunkent vand, hvis de lugter dårligt. Brug ikke vaskemiddel. Du kan umuligt skylle al sæben ud igen, og det skaber en meget sur lugt. Sørg for, at gummisålen i bunden af skoen er ren og tør, så du har fodfæste, når du spiller.

BØRN OG HÅNDBOLDSKO

Der findes håndboldsko til børn med velcrolukning og med snørebånd. Med snører sidder de bedst fast, men med velcrolukning er de lettere for børn selv at tage af og på. Tag indlægssålen ud og tjek, om længden og bredden passer til barnets fod. Skoen skal sidde godt fast om barnets hæl og fod – uden at klemme. Du kan se udvalget af håndboldsko til børn her.

HÅNDBOLDBEKLÆDNING

Bruger du T-shirts og shorts af bomuld, vil du hurtigt føle dig våd, tung og fugtig. Brug tøj i svedtransporterende og slidstærke syntetiske materialer. De føles lettere og kan bedre holde til sporten, hvor der indimellem bliver revet i tøjet. Det er en fordel med tætsiddende tøj, som din modstander ikke så let kan få fat i. Har du det bedre i løstsiddende tøj, så gå efter materialer, der giver sig lidt når du trækker i det. Nogle målvogtere bruger en tynd svedtransporterende overdel. Andre en tyk sweatshirt, der tager lidt fra når bolden rammer. Bukser til målvogtere skal være af bomuld. Ellers brænder der hul i dem, når du kaster dig efter bolden og glider på gulvet. Friktionen mellem bukser og gulv, udvikler varme som kun bomuld kan modstå.

Brugt træningstøj skal ikke ligge hengemt i sportstasken. Tag det op og få det vasket og tørret. Du kan undgå dårlig lugt fra syntetisk tøj ved at skylle det op i lunkent vand tilsat en sjat eddike, før du vasker det. Det ”afspænder tøjet”, så du kan vaske sved og lugt ud. Brug aldrig skyllemiddel. Det ødelægger tøjets svedtransporterende egenskaber.