SÅDAN VÆLGER DU DE RETTE LØBESKO

Du lander med 2-3 gange din egen vægt og gentager den samme bevægelse mange gange, når du løber. Hvis du vil undgå overbelastning, er dine løbesko derfor din vigtigste løbemakker. En løbesko er til for at hjælpe dig med tre ting: 1) hjælpe dig fremad, 2) absorbere stød og 3) holde din fod på plads. Sålen i en løbesko har en let bådformet facon, der vipper dig en smule fremover ved hvert skridt. Mellemsålen er tyk og dæmper de stød, der går gennem din krop ved hver landing. Derudover kan en løbesko have hårde kiler, som retter din fod op, når du sætter af.

KØB SKO TIL FØDDERNE – FÅ TESTET DIN LØBESTIL

Når du skal finde den rette løbesko, har dine fødder afgørende betydning. Har du en meget høj svang, så er din fod måske stiv og giver knap så meget efter ved hver landing. Du har derfor gavn af en fleksibel sko med meget støddæmpning. Har du derimod en lav svang, eller er du platfodet, så giver dine fødder meget efter, når du lander. Du skal derfor have en mere stabil sko med støtte i sålen, som kontrollerer din fods eftergivenhed. Kig også på de sko, du løber i nu. Om du er glad for dem eller ej, så tag dem med, når du skal købe nye. Ud fra de gamle sko kan vi tjekke, hvilken støtte du er vant til, hvordan du slider sålen, hvordan dit fodaftryk er og hvilken størrelse, der passer dig. Derudover vil en løbetest kunne vise, hvad dine fødder og sko ikke fortæller. Med en test på et løbebånd, kan vi tjekke, hvordan du lander og ruller på fødderne. Ud fra det kan vi finde den type løbesko, der bedst holder din fod i balance og styrker dit afsæt.

Se oversigten af INTERSPORT butikker, som tilbyder løbestilsanalyse her.

 
 
 

 

DE TRE LØBESTILE

 

Bevægelsen du laver, når du afvikler dit afsæt, kaldes fodens pronation. Pronation er din fods naturlige måde at støddæmpe på, og din sko skal derfor ikke hindre bevægelsen. Mange har dog tendens til at overpronere og nogle få har tendens til at underpronere – begge er tendenser der bør rettes op.

Ruller din fod meget på indersiden, når du sætter af, hedder det overpronation. Du har måske en lav svang, er kalveknæet eller platfodet. Vælg en sko med stabilitet og støtte på indersiden.

Ruller din fod meget på ydersiden, når du sætter af, hedder det underpronation eller supination. Du har sandsynligvis en høj og stiv svang eller er hjulbenet. Vælg en sko med ekstra støddæmpning, kurvet læst og få eventuelt lavet en formstøbt indersål.

Holder din fod en opret stilling med en let rulning på indersiden, når du sætter af, hedder det en normal eller neutral pronation. Vælg en neutral sko, der bevarer fodens rulning.

LANDING, STØDDÆMPNING OG PASFORM

En løbesko har stødabsorbering forskellige steder, som aflaster hver gang du lander. Det er ydersiden af din hæl, der først rammer underlaget. På en løbesko er de kraftigste stødpuder derfor placeret herunder. Er du en af de få, der lander på forfoden først, så vælg en løbesko med ekstra god støddæmpning. Det samme gælder for dig, som løber meget hurtigt, eller hvis du er typen, som lægger mange hurtige intervaller og spurter ind i dit løb. Her lander man også meget på forfoden.

En løbesko er lidt mere rummelig foran end andre sportssko. Du må gerne kunne sprede og vippe tæerne, og en afstand på en ½ cm fra tæer til skosnude er godkendt. Skoen skal dog sidde godt fast om din fod – især omkring hælen, så du ikke glider i den. Nogle modeller passer bedre til en smal end til en bred fod – og omvendt. Enkelte modeller laves i forskellige bredder. Husk, at en løbesko skal passe fra start. Den giver sig højst en smule i bredden – aldrig i længden. Husk også, at det er bedst at prøve løbesko, når dine fødder er hævede, sidst på dagen.

Når det kommer til løbestrømper, kan det anbefales at vælge strømper med en facon, der passer perfekt til din fod og bliver siddende, så der ikke opstår folder, der giver vabler. De kan være korte om sommeren og knælange om vinteren. Brug altid rene strømper, da de svedtransporterende egenskaber ellers kan være forringet. Du kan se vores løbestrømper til mænd her, og kvinder her.

Før du tager nye sko i brug udenfor, så tjek pasformen på gulvet derhjemme. Gå lidt rundt i dem og mærk efter, om du har valgt rigtigt. Hvis du hurtigt glemmer, at du har dem på, så er det et godt tegn. Du kan undgå vabler på de første ture ved at sætte sportstape på dine hæle og andre udsatte hudområder. Det er bedst at bruge gamle løbestrømper i nye løbesko, så står du bedre fast på en ny glat indersål.

 

DIN OG SKOENS VÆGT

En løbesko skal være så let som mulig. Det kan dog være en fordel at vælge en lidt tungere løbesko, hvis du er tung eller har en tung løbestil. Her bør man gå efter en løbesko, der er hårdt komprimeret i mellemsålen. På den måde får du en sko med længere levetid. Foretrækker du alligevel en lettere sko, så vær opmærksom på, at du slider støddæmpningen hurtigere.

En løbesko holder typisk mellem 700-1200 kilometer, afhængigt af din vægt, dit tempo og hvor hårdt sålen er komprimeret. Du kan ikke altid se, at en løbesko er slidt. Men du kan måske fornemme, at den har tabt pusten og de støddæmpende egenskaber. Måske føler du dig knap så flyvende, eller måske får du en kedelig besked fra en øm akillessene eller smerter i et skinneben. Så er det på høje tid at skifte skoene ud.

En almindelig løbesko er god på asfalt og grus. Løber du i sne, slud, mudder eller på klipper, så har du brug for en løbesko med mere ”vejgreb”. Det kaldes en trailsko, og den har en vandafvisende, åndbar overdel og en mere profileret slidsål, der giver et bedre greb i underlaget. Du kan se trailsko til mænd her, og kvinder her. Løber du i sand, kan du vælge en letvægtsløbesko.

RENGØRING OG PAR NUMMER TO

Dine løbevaner afgør, om du har brug for et ekstra par sko. Løber du mere end tre gange om ugen, så anbefaler vi at have et par nummer to. Løbesko skal helst hvile et par dage. Når du skifter mellem to par sko, får du samtidig lidt variation for fødder og ben. Træner du hurtigløb og intervaller kan par nummer to passende være en letvægtsløbesko. De er også perfekte, hvis du løber mod uret i konkurrencer.

Det kan anbefales at lade sine løbesko tørre godt mellem hver løbetur. Ud med sålerne, så alt får luft. Skoen har brug for at tørre igennem og trække luft ind i et par dage, så det stødabsorberende materiale genvinder sin facon. Det forlænger også skoens levetid. Er dine løbesko beskidte, så børst snavs af med en blød børste. Er de meget beskidte, så vask dem med en blød børste og lunkent vand tilsat lidt sæbespåner. Skyl efter med rent vand, og tør dem med et klæde. Du skal ikke vaske dine løbesko i en vaskemaskine. De har ikke godt af at køre rundt i den hårde tromle.

LØBETØJ – MATERIALE, LAG PÅ LAG OG VASK

Glem alt om bomuldstøj, når du løber. Bomuld holder på sveden, bliver tungt og gør dig kold og fugtig. Vælg tøj i lette og åndbare materialer, der transporterer sveden væk fra kroppen, så du holdes tempereret og tør. Det gælder fra sommer til vinter, fra top til tå og fra inderst til yderst. Det eneste tidspunkt, du skal vælge bomuld på, er når du skal tørre dig efter badet.

Når det er lunt, har du blot brug for en let T-shirt og korte løbetights. Er det køligt skal der flere lag tøj til. For eksempel en langærmet løbeundertrøje, en fleecetrøje og en vindtæt overdel. Om vinteren anbefales lange tykke vintertights eller et par lange løbeunderbukser under et par lette vindafvisende løbebukser. Er det meget koldt eller sne, så tilføj også en vinterløbejakke. Husk også hue/pandebånd, handsker og gerne en højhalset løbebluse. Du kan se alt løbetøj til mænd her og damer her.

Hvis det er regn, men lunt vejr, behøver du ikke en regntæt overdel. Er det derimod køligt, så har du brug for en vandtæt, åndbar overdel, som kan hindre nedkøling. Jo koldere det er, des flere lag har du brug for under det vandtætte lag. Husk at skærme øjnene mod regn med en kasket eller hue med skygge, så du kan se, hvor du sætter fødderne. Det samme gælder i snevejr.

Brugt løbetøj skal ikke ligge hengemt i en taske eller bunke. Vask tøjet hurtigst muligt og få det tørret. Følg vaskeanvisningen, og brug aldrig skyllemiddel! Det ødelægger tøjets åndbare og svedtransporterende egenskaber og er desuden dårligt for krop og miljø.

REFLEKSER OG LØBEUR

En overtræksvest med reflekser og neonfarve er en gode ide, hvis du løber i mørke, så du bedre kan ses. Med en pandelampe kan du selv se, hvor du sætter fødderne og dermed styre udenom ujævnheder og vridskader. Med et pulsur har du en træningsmakker, der kan sætte dig under pres på din løbetur. Uret kan både holde øje med distance, pulszone, hastighed og kalorieforbrug. Du kan også få det til at diktere et løbeprogram med intervaller og pulszoner, du skal overholde. Alt i alt et super redskab for dig, der vil mere end bare koble af på din tur. Der udvikles hele tiden nye funktioner, så spørg butikspersonalet, hvis du vil vide hvad det sidste nye er. Du kan se alle løbeure her.