GODE RÅD TIL SKITØJET

Når du skal være fysisk aktiv i koldt vejr, skal du kunne holde på varmen, uden at blive fugtig. Derfor er det vigtigt med et sæt skiundertøj som enten kan transportere sveden væk fra kroppen (syntetiske fibre) eller absorbere fugten og stadig være isolerende (uld). Undgå at bruge undertøj af bomuld, da du risikerer at blive kold og våd. Hvis man står på ski i hård frost, er det en god idé med et ekstra lag. Brug evt. en fleecetrøje eller et ekstra lag uld til både overkrop og underkrop. Ved skiløb i knap så kolde temperaturer, kan man udelade mellemlaget og nøjes med skiundertøj under jakken og skibukserne. Din skijakke skal være slidstærk, vandafvisende med tapede sømme og have en membran af Gore-Tex eller lignende. Skijakken skal have gode justeringsmuligheder så pasformen kan optimeres. Har skijakken hætte, er det vigtigt at den er aftagelig, og kan anvendes med skihjelm. Et tip er at anvende en tynd hue/liner under hjelmen, da det giver bedre muligheder for at orientere sig til siderne. Den skal være forsynet med justerbar lukning ved håndleddene. Det er en god idé med mange lommer i forskellige størrelser og gerne med en lomme i venstre ærme til opbevaring af liftkort, så det er nemt at køre forbi scanneren ved liften. En indbygget lavinebrik i skijakken er også en god idé. Ved de fleste nye skijakker er dette indbygget i designet. Et par gode skibukser skal være slidstærke og vandafvisende, ligesom skijakken. Materialet skal helst have en membran med Gore-Tex eller tilsvarende. For at undgå at få sne ind, skal bukserne kunne justeres i livet og have høj talje. Det er en fordel hvis de samtidigt har seler eller bælte. Der skal være snefang i, for at forhindre at sne kommer ind nedefra. Du finder vores udvalg af skijakker til mænd her og kvinder her. Du kan også se vores skibukser til mænd her og kvinder her.

HÆNDER, FØDDER OG HALS

Et halsrør, eller en halsedisse, er næsten uundværlig når man er på skiferie. Det er praktisk at have om halsen, når det er koldt og det fylder ikke så meget som et halstørklæde, hvilket gør det mere behageligt at have på sammen med skihjelmen. Husk ligeledes at holde fødderne varme og tørre nede i skistøvlerne med et par skisokker. Husk altid at medbringe 2-3 par gode skisokker på skiferien. Kolde tæer kan afhjælpes med tå-varmere nede i skistøvlerne. Se vores udvalg af halsedisser til mænd her og kvinder her.

Til hænderne er et par gode og komfortable skihandsker er en vigtig del af dit skiudstyr, hvis man vil undgå frosne fingre, når kulden for alvor bider. Derudover sikrer en god skihandske også et bedre greb på stistavene og beskytter samtidig fingrene mod skarpe skikanter under transport af skiene eller ved styrt ude i terrænet. Det er især vigtigt, at skihandskerne har gode vandafvisende egenskaber, da våde skihandsker forringer handskernes isolerende effekt. Tip - anvend evt. en tynd liner af silke i varmt føre, eller uld i koldt vejr for at holde fingrene tørre inde i handsken. Det er vigtigt, at man vælger et par slidstærke skihandsker. Især skikanter udsætter skihandskers håndflader, tommeltot og pegefinger for et hårdt slid. Vær opmærksom på, at der findes både korte og lange skihandsker. Man bør derfor vælge en skihandske, hvor længden af skaftet/snefanget passer til skijakken. På nogle skijakker vil det være mest naturligt at spænde skijakkens ærme udover skihandskerne, mens andre skijakker passer bedre til handsker med lange skafter, som kan trækkes op over skijakkens underærmer. Skihandskerne må ikke være for små. Luft indeni skihandskerne har en isolerende effekt og for små skihandsker vil kunne hæmme blodcirkulationerne. Vores udvalg af skihandsker finder du til mænd her og kvinder her.

SKIBRILLER ELLER GOGGLES?

Skibriller tillader typisk lys, luft og sne at trænge ind rundt om brilleglassene, mens goggles slutter tæt til og forhindrer sne og andet i at nå ind til øjnene. Kombinationen af sne og sol er en anstrengende cocktail for øjnene og kan i værste fald forårsage sneblindhed. Derfor bør man altid bære en form for brille, når man opholder sig i sneområder, også selvom det er gråvejr. Ved skiløb i blæsevejr eller snestorm, er et par gode goggles også en nødvendig del af skiudstyret. Hvis man ønsker goggles, der er gode til skiløb i snevejr eller tåge, så bør man vælge en model med kontrastforbedrende linser. De enkelte mærker har deres egne betegnelser, men ofte vil den gule linse være optimal, da det som udgangspunkt er den farve linse, der skaber de skarpeste kontraster i nedsat sigtbarhed. Man skal dog være opmærksom på, at goggles med gule linser samtidig er de goggles, som slipper mest lys igennem linsen. Dermed er goggles med gult “glas” ikke optimale i høj solskin. Orange linser er et godt allround valg, da man opnår en del af de gule linsers høje kontrasteffekt, men lukker mere lys ude. Du kan se vores udvalg af skibiller og Goggles her.

SKIHJELM OG RYGSKJOLD

Der er heldigvis flere og flere, der har indset det fornuftige i at bruge skihjelmen på pisterne. Du kan se vores udvalg af skihjelme til mænd her og kvinder her. En norsk undersøgelse viser at brug af hjelm reducerer hovedskader med op til 60%. Rygskjold er stadig et relativt nyt produkt indenfor sikkerhedsudstyr til skiløb. Men bliver dog anvendt af flere og flere skiløbere - især dem, som løber off-piste eller dyrker fun parks. Rygskjold fås med stropper eller som vest. Fordelene ved vesten er, at den sidder bedre og at den yder lidt beskyttelse på forsiden af kroppen også.

OVERSIGT OVER BUTIKKER MED SKISERVICE:

Klargøring af ski:

INTERSPORT Slagelse
INTERSPORT Odense C
INTERSPORT Næstved (Hjultorvet)
INTERSPORT Varde
INTERSPORT Esbjerg

 

 

Udlejning af ski:

INTERSPORT Odense C
INTERSPORT Esbjerg

 

 

 

 

Udblokning af skistøvler:

INTERSPORT Odense C
INTERSPORT Brønderslev
INTERSPORT Nykøbing Falster
INTERSPORT Slagelse (Rådhuspladsen)
INTERSPORT Esbjerg