seo-assets

Løbetøj og løbesko

En af de mest befriende motionsformer er en løbetur. Det kan være du elsker at løbe i det fri eller i det lokale fitnesscenter. Nogle elsker at komme ud i det fri, mærke vinden og lade tankerne blive derhjemme. Det er en god metode at afstresse kroppen og holder formen med lige. Det er op til dig hvor du bedst trives når du løber. Foretrækker du at løbe udenfor i det fri, eller indenfor på løbebånd.

Der findes forskellige niveauer af løb. Nogle foretrækker at løbe helt korte ture, mens andre træner til større løb. Derfor skal det også være muligt at imødekomme hver sin påklædning indenfor løb. Hvis du blot ønsker at komme i form, er det måske ikke nødvendigt med pulsure/gps ure. Her afhænger det mere af hvilke løbesko og løbetøj du vælger. Det kan også være du allerede har god motion og elsker at løbe. Dit behov for udvidet udstyr som pulsure og GPS/ure er mere aktuelt end begyndere for løb.

Når det kommer til valg af løbetøj, handler det om at tænke på sæsonen. Går du en kold tid i møde er det vigtigt at vælge varmere løbetøj. Tøjet skal kunne transportere sved væk fra kroppen, være åndbar men vind- og vandafvisende. Man kommer til at svede om vejret er 20+ grader eller minus -2. Tøjet skal være vind- og vandafvisende fordi kroppen har brug for at bygge varme op for at undgå skader og forstrækninger. Hvis kroppen ikke holdes stabilt, tager det længere tid før kroppen er varm. Det er her den rette påklædning er vigtig.

En af de gode ideer er at vælge løbetrøjer i stedet for løbe tshirts. Det kunne også være en løbetrøje samt en løbejakke til de meget kolde tider. På samme måde kan man vælge at løbe med løbetights i stedet for shorts. Det kunne også været en kombineret 2-1 ide med løbetights og løbeshorts. Modsat når vi kommer tæt på sommerperioderne, vil en t-shirt og shorts måske være optimalt.

Hvordan finder jeg de rigtige løbesko?

Det kan være svært at finde de rigtige løbesko. Hvis du løber hyppigt, er det vigtigt at du har de rigtige løbesko på. Det duer ikke at dine fødder og tæer ikke føler sig komfortable, hvis en tur på 5km, et par dage om ugen skal holdes ved lige. Dine fødder bærer dagligt på belastning, og hvis de yderligere skal tage skade af forkert fodtøj gør det kun problemet værre. De rigtige løbesko er de løbesko der får dig til at føle let og energisk. Du kan mærke med det samme om det er de rigtige løbesko. Føles det rigtigt, ved aftagning og afsætning, og holder skoen fast om dine fødder, er du godt på vej. Løb er blevet det helt store. Det er nemt at begynde med og kræver kun det rigtige løbetøj. Du bestemmer selv om du gør det for frihedens skyld, motion eller vægttab. Måske en kombination af dem alle? Det kan også være et pusterum fra hverdagens tanker og stressende øjeblikke. Uanset hvad, så skal de rigtige løbesko være på plads.

En af de hypoteser som mange tror er at, dyre løbesko er til de løbere der vil løbe maraton. Dette er ikke korrekt. De dyre løbesko er netop lavet til dem der løber første gang. De er opbygget med mere støtte, komfort, balance og skabt til de små løbeture. Hvis du er nybegynder vil det bedste valg være at købe løbesko i den dyrere ende. Dette gør det nemmere at komme i gang og dine fødder bliver maksimalt støttet ved opstart.

Mange er faktisk ikke klar over at der findes forskellige typer løbestile afhængig af din fods form. Om du er nybegynder, rutineret løber eller måske træner til maraton, er det vigtigt at dine løbesko passer til din fod. Der er derfor tre typer løbestile som gør sig gældende for en perfekt løbetur: Pronation, Supination og neutral løbestil.

Løbesko til pronationsløberen

En pronationsløber er når dine fødder falder for meget ind mod indersiden. Typisk er trykket på foden størst på indersiden. Det er vigtigt at du får en anti-pronationssko som er bygget op på indersiden og giver støtte. Samtidig har løbeskoen også kile under svangen så foden bliver rettet lidt op. En stiv hælkappe sikrer at din fod forbliver på plads. Det er ikke nødvendigvis en ulempe at være pronationsløber. Størstedelen af den danske befolkning er pronationsløbere og er afhængig af den rigtige støtte i foden. Hvis foden ikke får støtten, kan muskler og ledbånd i underben og fødder nemlig blive stressede, hvilket kan føre til overbelastningsskader. Hvis du har voldsom pronation kan en løbesko med pronationskilte på indersiden være en god løsning. Kilen kan nemlig blive endnu hårdere og være endnu mere dominerende i forhold til at mindske mellemfodens fald indad. Størstedelen af de moderne løbesko som kommer fra Nike, Adidas, New Balance, Asics har denne mente tiltænkt. Det betyder at foden ikke længere bremses brat, men styres og guides til mere optimal løbefods afvikling. Der er forskellige pronationsløbesko på markedet. Nogle modeller har ganske små og mildt støttende kiler. Andre løbesko har mere moderat støtte til området. Det afhænger af hvor meget din fod overpronationere ved løb. Hos INTERSPORT har vi pronations løbesko til både mænd, kvinder og børn og vi har mange forskellige typer fra de helt store løbe brands på markedet.

Løbesko til supinationsløberen

Modsat pronationsløberen, så er du supinationsløber hvis du lander på ydersiden og din fod fortsætter langs ydersiden. Generelt set er det folk med høj vrist og svang som ofte supinere. Hvis du har et par gamle sko, så kan du ofte se på ydersiden om skoen er slidt. Det er vigtigt at du køber en løbesko med god støddæmpning, især i forfoden, så din fod ikke tvinges yderligere udad. Ligeledes må løbeskoen gerne være fodformet med en bred bue i forfoden og ingen kile i svangen. Der findes ikke mange løbere som er supinationsløbere, og derfor er udvalget af supinations løbesko ikke vanvittig stort, men hos INTERSPORT kan du finde et fint udvalg af løbesko til supinationsløberen. Hvis du er i tvivl om hvilken løbesko som er supinationssko, kan du besøge din lokale INTERSPORT butik, eller spørge vores søde kundeservice som kan hjælpe med spørgsmål om løbesko.

Løbesko til den neutrale løbestil

Den neutrale løbestil er næsten lige så udbredt som pronation. Hvis du har en neutral fod, vil du hverken falde indad eller udad på foden, og derfor slider du ikke ekstra på dine leder og sener. Du vil som neutral løber lande på ydersiden af hælen, rulle videre over mellemfoden, og så sætte af hen over storetålen. Med en neutral løbestil skal du have en gennemgående hårdhed i mellemsålen, så du får en stabil balance og ikke bliver tvunget til en af siderne. Ligeledes skal løbeskoen have en tætsiddende hård hælkappe som holder på foden. Den neutrale løbestil er der særlig fokus på støddæmpningen. Det er vigtigt at du får god støddæmpning, fordi den neutrale løbestil betyder at du lander med hele din vægt midt på foden, og derved bliver kraften ikke delt til ydre- eller indersiden. En klassisk neutral løbesko har fokus på god støddæmpning og løbe komfort. Læg mærke til om skoen har støddæmpning i både hæl og forfod. Det er også sådan du finder du af om du har at gøre med en neutral løbesko. Er løbeskoens mellemsål blød fra hæl til forfod har du sandsynligvis fat i den rigtige sko.

Hvor finder jeg min løbestil henne?

Det kan være en rigtig god ide at kende til løbestil. Mange INTERSPORT har en løbestilsanalyse som nemt og hurtigt kan fortælle dig hvilke løbesko du bør kigge på. En løbestilanalyse går i alt sin forstand ud på at en løbeekspert går ind og vurderer din løbegang. Testen foregår på et løbebånd i din lokale INTERSPORT butik hvor der bagved løbebåndet står et kamera som optager testen. Baseret på din løbegang, vurderer løbeeksperten hvilken løbestil du har. Når løbestilsanalysen er færdig hjælper vi med at finde de rette løbesko til dig. Det er ikke alle vores INTERSPORT butikker som tilbyder en løbestilsanalyse. Du kan klikke her for at se hvilke butikker du kan få foretaget en løbestilsanalyse.

Find det nyeste løbetøj og løbesko online

Hos INTERSPORT finder du et kæmpe udvalg af smart og funktionelt løbetøj til hele familien. Vores udvalg dækker over de bedste løbebrands i verdenen. Find løbetøj og løbesko fra de allerstørste brands som Nike, Adidas, Puma, Asics, Under Armour og mange flere brands. Vi har tøj til den professionelle løber men også til nybegynderen. Hvis det er specielle løbesko du er på udkig efter som fx Asics Kayano eller Adidas Ultraboost, har vi dem tilgængelig. Hele vores udvalg kan du se her på siden. Vælg det køn du søger løbesko til og gå på opdagelse blandt mere end 2000 løbe artikler.