seo-assets

Paddleboards til voksne og børn

Hvilket paddleboard passer til mine behov?

Hvis du lige har fået øjnene op for den store verden af paddleboards, så kan den mildest talt være meget uoverskuelig. Der er mange typer board, som kan variere i længde, bredde, spids, med flad front og hård eller oppustelig.
Vi vil derfor prøve at gøre det mere overskueligt med en guide til hvilket paddleboard, der passer til dig og dine behov.

Oppustelig paddleboard (iSUP) eller Hard Board

Oppustelig paddleboard (iSUP) eller hard board. Det oppustelige paddleboard bliver også kaldet for iSUP, som er en forkortelse for inflatable stand up board.
Der er mange, der finder det svært at få et overblik over om de skal vælge et hard board eller et oppusteligt paddleboard. Vi har derfor lavet en lille guide, som gør dette meget mere overskueligt. Der er særligt 4 ting at overveje, som nævnes nedenfor. 

Transportering af paddleboard

Det oppustelige board vinder meget på at være nemt at transportere. Det kan nemt rulles sammen i en taske, og kan være på bagsædet af enhver bil.
Det hårde board kræver mere af dig når det skal transporteres. Enten skal det ind i en varevogn eller en stor trailer, ellers skal det spændes fast til taget på din bil.

Opbevaring af et paddleboard

Når det kommer til opbevaring af dit paddleboard er det lidt samme historie som ved transporten. Det oppustelige kan nemt rulles sammen og fylder ikke meget i et opbevaringsrum. Det hårde board derimod kan ikke foldes eller klappes sammen. Derfor står det i fuld længde under opbevaring.

Hvordan bliver farten på et padelboard påvirket?

Når det kommer til farten på vandet, vil det hårde board slå det oppustelige. Et hård board har mindre modstand i vandet, og vil derfor også både være hurtigere og kræve mindre kræfter.

Forberedelsestiden på dit padelboard

Et hard board har ingen forberedelsestid, det er klar til at blive brugt lige så snart, du ankommer til vandet. Et oppusteligt board tager omkring 5 minutter at få ud af tasken og pustet op med den manuelle pumpe. Eftersom pumpen er manuel, vil det også være god opvarmning i de 3 minutter, der skal pumpes.

Dimensionerne på en SUP

Der er generelt set 4 steder på et paddleboard, hvor formen specielt har betydning for, hvordan det performer på vandet: fronten, bagenden kanten og rockerline.

Fronten/næsen
Her findes der oftest to forskellige typer, en spids næse og en rund. Den spidse næse giver mulighed for nemmere at dreje og lave hurtige retningsskift. Den runde næse giver mere balance og stabilitet, specielt i roligt vand. Roligt vand kunne eksempelvis være i en sø eller havn. Den spidse næse appellerer til den øvede surfer, hvorimod den runde appellerer mere til nybegynderen.

Bagenden/halen
Halen er lidt samme historie som fronten / næsen. Her er der dog også nogle modeller med flad hale. Den flade hale giver mindre modstand fra vandet og mere balance på bekostning af kontrol.

Kanten/Rails
Her findes der generelt to forskellige typer. En skarp og tynd kant som skærer i vandet, og gør det muligt at lave hårde sving i vandet. Modsat er der en mere rund og tyk kant. Den giver meget stabilitet, fordi den giver mere volumen bredt ud i et paddelboard. Den skarpe kant er for den mere øvede, som har brug for at kunne dreje skarpt. Hvorimod den runde kant gør det nemmere at holde balancen.

Rockerline
Rockerline er et begreb for hvor meget næsen og halen peger opad. På et begynder board er der ikke særlig meget bue på. Det giver mere stabilitet, og er bedre i stille vand, hvorimod den store bue, som ses på et mere avanceret board, er godt til vand med bølger eller bevægelse. Et board med høj rockerline giver også mere modstand i vandet. Derfor er det en fordel at have så lav rockerline som muligt, i forhold til hvor stille vandet er.

Hvad er et race board?

Et race board er et langt og smalt board, som er perfekt til at mindske modstanden i vandet.

Hvad er et surf board?

Et surf board er et board, som er designet mere til bølge surfing, det går ofte ind i en spids både foran og bagtil, for at kunne dreje skarpt.

Volumen på et SUP

Dimensionerne på et paddleboard har meget at sige for, hvordan det performer.
Volumen af et paddleboard er en af de vigtigste ting at overveje inden et køb. Hvis du skulle ende ud med et board, der ikke har nok volumen, kan det betyde, at du vil miste meget balance. Det vil derfor være sværere at stå på.

Følg vores guide her for at finde ud af, hvor meget volumen dit bord behøver.

SUP volumen udregner:

Begynder
Din kropsvægt i kg x 2,6 = board volumen i liter
eks 90 kg x 2,6 = 234 L

Øvet race
Din kropsvægt i kg x 2 = Board volumen i Liter
eks 90 kg x 2 = 180 L

Avanceret surf
Din kropsvægt i kg x 1,55 = Board volumen i Liter
eks 90 kg x 1,55 = 140 L

Expert surf
Din kropsvægt i kg x 1,2 = Board volumen i Liter
eks 90 kg x 1,2 = 108 L

Kom i gang med paddleboarding

Det er minimalt, hvad det kræver af udstyr at komme i gang med paddleboarding. Det eneste du skal have ud over dit board, er en padle. Alt efter vejr kan det være en god ide at anskaffe sig en våddragt. Hvis du har intentioner om at bruge dit paddleboard i Danmark i andre perioder end sommer månederne, så kan en våddragt være essentielt for, at du ikke kommer til at fryse, når du står og padler. Se vores udvalg af vandsportsudstyr her.
Derudover er det vigtigt at huske en god solcreme, da vinden på vandet køler din hud mere end normalt. Derfor kan det være svært at fornemme solens skarpe stråler på din hud. Samtidigt opholder du dig over vandet, hvilket udsætter dig for endnu mere UV, da vandoverfladen også spejler solstråler fra solen op på dig.

Husk sikkerheden når du er ude på dit SUP eller iSUP

Det vigtigste at huske, når du er ude og prøve kræfter med dit nye paddleboard er, at have stroppen spændt på anklen eller håndleddet. Konsekvensen af ikke at have denne spændt på kan være at dit board, driver fra dig på vandet. Alt efter hvor langt ude på vandet du befinder dig, kan dette være en meget farlig situation at befinde sig i.

Få Byttegaranti på dit paddleboard

Når du handler ved hos Intersport kan du være helt rolig, vi tilbyder nemlig 365 dages byttegaranti. Du kan bytte varer i alle vores butikker, find din lokale Intersport.dk her.