Løb og træning med Intersport

Enhver god træning starter med en god træningssko: her er hvordan du finder din


At have den korrekte sportssko, er nøglen til en effektiv træning. Det rigtige valg af fodtøj vil øge din komfort og præstationsevne – og hjælpe dig med at undgå skader. Men med det store udvalg af specielle og all-round træningssko du finder i dag, kan det være uoverskueligt at finde de perfekte for dig. Her er nogle nyttige tips til at hjælpe dig med at træffe det rigtige valg:

Først og fremmest, korrekt pasform er essentielt. Træningssko der er for små, smalle, store eller bredde, vil gøre din træning ukomfortabel og føre til irritation, vabler og skader. Vælg nogle sko der får dig til at føle dig komfortabel, sikker og støttet. Et godt men ofte overset tip: tag dine træningssokker med når du skal finde nye sko.

Prøv dine nye træningssko ved at gå lidt rundt, og lav nogle forskellige fodstande fra side til side, for at sikre pasformen er korrekt: der skal være tilstrækkeligt med plads til at du kan bevæge tæerne komfortabelt, men dine fødder skal samtidigt være støttet og stabile. Prøv eventuelt nogle simple fitnessøvelser, for at se hvordan de nye sko føles, inden du køber. Hvert mærke er forskelligt, så prøv et forskelligt udvalg af sko (mærker/modeller), for at finde dem der bliver din personlige favorit.

For det andet, får du så dine rigtige støtte og beskyttelse fra din sko? Dine træningssko skal gerne levere stødabsorbering og stabilitet, hvad end om du udøver holdtræning, kardio- eller styrketræning. Mange all-round undervisere vil trække dig igennem en række forskellige træningsprogrammer og aktiviteter. Men hvis du for eksempel har brug for ekstra støtte eller stødabsorbering – eller har eksisterende problemer – ville det være fornuftigt at købe en mere specialiseret sko, der hjælper dig med at undgå ubehag og skader. Vær ikke bange for at bede om ekspertrådgivning, hvis du har brug for hjælp til dette.

Skal du gå efter en all-round sko, eller aktivitetsspecifik sko?

Uanset om du går efter en alsidig træningssko eller en aktivitetsspecifik sko, afhænger det af et par faktorer. For det første er dit træningsprogram vigtigt. Som en generel regel, hvis du går ind for en bred vifte af aktiviteter med lav til moderat intensitet, vil en kvalitetsrig all-round træningssko være tilstrækkelig. Hvis du regelmæssigt udøver sportslige aktiviteter, som f.eks. tennis, håndbold, badminton osv. (aktiviteter med højere belastning), er det fornuftigt at gå efter specialiseret fodtøj, for at få de korrekte kvaliteter og for at undgå skader.

Hvis du er passioneret omkring en bestemt aktivitet, kan du investere i specielt designet fodtøj, for at få mest ud af din træning – og dig selv. Som et eksempel er yogasko minimalistiske, utrolige bløde/fleksible i overdelen og har skridsikre såler for sikkerheden og udførslen.

Selvfølgelig er der spørgsmålet om omkostninger. Hvis du er på et budget, er all-round træningsskoen, der kan bruges til flere forskellige aktiviteter nok vejen frem. Hvis kompromis derimod ikke er en mulighed, er en speciel designet sko til for at hjælpe dig med at få mest ud af din valgte træning og dig selv. En god træningssession starter med det rigtige par af træningssko. Vælg dit fodtøj varsomt, for at øge din præstationsevne og reducer samtidigt chancen for skader.